EÚ vníma pozitívne slovenské snahy o udržateľnosť verejných financií

16.10.2012 Celý región

Brusel 16. októbra (TASR) - Udržateľnosť systému verejných financií a optimalizácia verejnej správy na Slovensku boli včera (15. októbra 2012) hlavné témy rokovania slovenskej delegácie na pôde Európskej komisie (EK) v Bruseli. Rokovania, ktoré prebiehali pod záštitou Stáleho zastúpenia SR pri EÚ mal na starosti štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Burian.

"Na pôde Európskej komisie sme predstavovali stratégiu národného programu reforiem," uviedol v rozhovore pre TASR Burian.

Slovenská delegácia, zložená z predstaviteľov ministerstva práce, ministerstva financií a Európskeho sociálneho fondu, v rámci plnenia takzvaného európskeho semestra, predstaviteľom EK prezentovala chystanú dôchodkovú reformu a jej vplyv na udržateľnosť verejných financií.

Diskusie odborníkov z oboch strán boli zamerané aj na oblasť daňových zmien, ktoré budú zavedené po 1. januári 2013, pričom slovenská strana ubezpečila EK, že deficit verejných financií zostane pod úrovňou troch percent HDP (2,9 percent).

Burian dodal, že v rámci odbornej diskusie boli analyzované aj veci týkajúce sa začlenenia do spoločnosti okrajových sociálnych skupín obyvateľstva a tiež nové stratégie vzdelávacieho programu na Slovensku.

Z hľadiska filozofie politiky práce, slovenská delegácia na pôde EK uviedla kroky, ktoré súčasná vláda chce do budúcnosti prijímať, najmä v rámci zamestnávania mladých ľudí a osôb v pokročilom veku.

"Európska komisia to vníma ako pozitívny krok z hľadiska udržania verejných financií," zhodnotil včerajšie rokovania v Bruseli Burian. Dodal, že komisia bude aj naďalej pozorne sledovať zmeny, ktoré nastanú po 1. januári 2013 najmä v oblasti zamestnanosti, inklúzie a optimalizácie systému verejnej správy.
 

Vyberte región